Zlew – jaki wybrać

Zlewy dzielimy na 3 główne kategorie. Jednokomorowe, dwukomorowe i półtorakomorowe. Oczywiście, dla rozwiązań przemysłowych dostępne są także bardziej egzotyczne formy zlewozmywaków, jednak chcielibyśmy tutaj poruszyć kwestię domowych zlewów. Wszak jest on, obok lodówki, czymś co kojarzy nam się wszystkim z kuchnią właśnie.

Jednokomorowy zlew, jest idealny do malutkiej kuchni bądź też dla osób które nie mają zbyt wielkiego zacięcia do kulinariów i zwyczajnie nie mają też licznego towarzystwa.

 Jednokomorowy_zlew

Dwukomorowy jest usytuowany na drugim biegunie – jest przeznaczony dla osób które sporo gotują i mają komu gotować. Przy wyborze konkretnego modelu, należy jak wspomnieliśmy,  kierować się między innymi rozmiarem kuchni. Proszę pamiętać, że przydatnym elementem zlewu jest ociekacz. Jego obecność wiąże się  z większym zużyciem cennej przestrzeni.

dwukomorowy_zlew

Kompromisowym rozwiązaniem kwestii zlewowej jest bez dwu zdań, popularny ostatnio półtorakomorowy zlewozmywak.

półtorakomorowy_zlew

Jest przydatny gdy przygotowujemy  posiłki, zajmuje rozsądną ilość miejsca i z reguły ma w sobie dobrze zintegrowany ociekacz. Jeśli zdecydujemy się na wariant zlewu bez ociekacza, będzie go trzeba zamontować gdzieś indziej,  i najoczywistszym wyborem wydaje się być przestrzeń znajdująca się nad zlewem. Nie jest to rozwiązanie które pasuje do każdego projektu kuchni! Gdy mowa o projekcie kuchni, nie można pominąć problemu materiału z jakiego wykonany jest zlew. Najbezpieczniejszym wyborem zawsze i bezapelacyjnie będzie szlachetna stal. Jednak w zależności od upodobań, mamy dziś do wyboru granit i inne kamienie, tworzywa sztuczne, w tym stylizowane właśnie na minerały oraz szkło. Szkło jest ciekawym wyborem do kuchni minimalistycznych a granit rzecz jasna, od wieków jest symbolem wyszukanego gustu i luksusu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *